Krbové vložky a kachle

02.11.2014 10:02

Moderné krbové vložky Romotop

Krby a krbové vložky už dávno nie sú iba dekoračným prvkom interiérov, ale stali sa z nich moderné úsporné zdroje tepla a to ako pre vykurovanie objektov, tak aj pre prípravu teplej vody. Z hľadiska ročných nákladov na vykurovanie ide o zdroj, ktorý je zrovnateľný napríklad s tepelným čerpadlom - drevo stále patrí medzi nejlacnejšie zdroje energie u nás.

Vzhľadom k prepracovanej vnútornej konštrukcii s moderným systémom sekundárneho spaľovania EEEC (Economy – Ecology - EmissionControl) zaisťujú vysokú účinnosť spaľovania až 86% a spĺňajú tie najprísnejšie európske normy a emisné limity. Sú vybavené systémem Centrálneho Prívodu Vzduchu, ktorý umožňuje privádzať do spaľovacej komory krbovej vložky vzduch pre horenie z exteriérov, predsiení a technických miestností.

Krbové vložky s CPV nie sú závislé na množstve vzduchu vo vykurovanom priestore, neodoberajú mu jeho prirodzenú vlhkosť, neznižujú kvalitu vzduchu a obsah kyslíka v interiéri. Prispievajú tak nielen k udržaniu príjemnej klímy Vášho domova, ale tiež znižujú náklady na energie (nespotrebuváva sa v dome už raz ohriaty vzduch). Krbová vložka s CPV je veľmi vhodná pre stavby krbov v nízkoenergetických domoch.

Krbová kamna Romotop Krbová kamna Romotop Krbová kamna Romotop

Ako funguje krbová vložka

Krby a krbové kachle boli vždy brané ako zdroje so sálavým spôsobom vykurovania do miestnosti, v ktorej sú inštalované. Vzhľadom k zvyšujúcej sa energetickej úspornosti objektov, kedy sa stále znižujú výkony potrebné na ich vykurovanie, rastie požiadavka na znižovanie sálavej zložky vykurovania krbom a zároveň požiadavka na využitie krbu i pre vykurovanie ostatných miestností v objekte.

Ideálne riešenie je práve pomocou teplovodného výmenníka, ktorý odeberie väčšinu tepla z krbu, odovzdá ho do vykurovacej vody a teplo potom možno ľubovoľne využiť pre ďalšie spotrebiče v objekte - podlahové vykurovanie, ohrevné telesá, zásobník ohriatej pitnej vody, bazén a podobne. U kvalitne konštruovaných teplovodných krbov možno takto využiťaž 75% celkového vykurovacieho výkonu krbu.

Krbová kamna Romotop Krbová kamna Romotop Krbová kamna Romotop Krbová kamna Romotop Krbová kamna Romotop

Samotný teplovodný krb nestačí

Aby mohol byť teplovodný krb prevádzkovaný efektívne, úsporne a so zachovaním čo najvyššieho dôrazu na tepelný komfort vnútorného prostredia objektu, je takmer vždy nutné teplovodný krb zapojiť do vykurovacieho systému cez akumulačnú nádrž. Tá, ak je správne navrhnutá, dokáže vyrovnať kolísavý výkon tohto zdroja s kolísavým výkonom vykurovacieho systém objektu. Inak povedané, iný výkon má krb pri zakúrení, iný pri plnom naložení, iný keď v ňom horí malé poleno, a naopak iný výkon potrebuje vykurovací systém objektu, keď svieti slnko, iný keď fúka vietor, iný keď je vonku +5°C, iný keď je -5°C.

Aby nedochádzalo k výkyvom komfortnej teploty v objekte, slúži akumulácia na ukladanie prebytočného tepla krbu, ak nie je aktuálne potrebná, a naopak toto teplo do vykurovaho sytému môže dodávať, i keď už je krb dávno vyhasnutý. Ďalšou výhodou použitia akumulačnej nádrže je možnosť do nej jednoducho zapojiť dalšie zdroje energie - solárny systém,tepelené čerpadloplynový kotolelektrické ohrevné telesá, a pod.            Z akumulačnej nádrže sa tak stane centrum pre vykurovanie objektu, ktoré je jednoducho regulovateľné - rôzne zdroje možno nezávisle spínať pri rôznych aktuálnych podmienkach a umožňuje optimalizovať celý vykurovací systém tak, aby fungoval čo najvýkonnejšie a najúspornejšie.

Systém s krbovou vložkou Romotop Přirozený koloběh cirkulace oxidu uhličitého

Regulácia systému

Veľmi dôležitým zariadením, ktoré má priamy vplyv na ekonomiku celého systému, je regulácia, ktorá zaisťuje optimálnu prevádzku celého systému. Ani tie najšpičkovejšie komponenty a zariadenia nebudú prinášať vhodne úspory, ak nebudú riadené podľa aktuálnych požiadaviek na vykurovanie alebo prípravu ohriatej pitnej vody a aktuálnych stavov jednotlivých zdrojov energie (krb, solárny systém a pod.).

Možnosti kombinácie so solárnymi systémami

Tak ako solárny systém i systém s teplovodným krbom je nutné doplniť o zdroj, ktorý doplní alebo zastúpi krb vo chvíli, kedy nebude v prevádzke, alebo nebude výkonovo zvládať aktuálne požiadavky na vykurovanie objektu.  Veľmi výhodná je kombinácia teplovodného krbu so solárnym systémom. Viac sa o výhodnosti a problematike spojenia týchto zdrojov môžete dozvedieť v tomto článku.

Správny návrh systému s krbovou vložkou

Na správnom návrhu veľkosti akumulačnej nádrže, typu akumulačnej nádrže, počte a type kolektorov a návrhu typu a veľkosti zásobníka či akumulácie závisí funkčnosť celého systému. Tieto komponenty by teda mal navrhnúť odborník na základe konkrétnych parametrov objektu. So správnym návrhom celého systému priamo pre Váš objekt Vám radi pomôžeme.

Sme pripravený Vám navrhnúť a dodať kompletný systém skladajúci sa zo špičkových komponentov, ktoré sú testované a certifikované, a v spolupráci s našimi partnerskými preškolenými a certifikovanými montážnymi firmami ho potom namontovať do Vášho objektu. 

Ideové schéma s krbovou vložkou Romotop Rozměry krbové vložky Romotop